2/8/2022

Wordpress vagy Webflow? A változás kapujában...

Balázs

Meddig tart a Wordpress piaci előnye?

A Wordpress sikere 2022-ben is vitathatatlan. 2003-as indulása óta mára a vezető platformmá vált ha honlapkészítésről van szó. Összpiaci részesedése a builtwith.com adatai szerint kb. 35%, amit ebben a pillanatban is több, mint 33 millió élő Wordpress weboldal támaszt alá.

De vajon meddig tartható ez?

Egyértelmű kihívói a “no-code builder” kategória versenyzői, melynek legpotensebb képviselője a Webflow.
A San-franciscoi cég 2013-ban indult, és mára megkerülhetetlenné vált a mezőnyben.

Ebben a bejegyzésemben összehasonlítom a két felületet, bemutatom az előnyeit és hátrányait azoknak.
Beszélünk árakról és a végén szó esik arról is, hogy kiknek melyik platform lehet a megfelelő választás, mind az ügyfelek, mind a designerek/fejlesztők szempontjából.


A Wordpress egy nyílt forráskódú CMS rendszer, amely eredetileg blogok írására jött létre, később alkalmassá vált teljes weboldalak és webshopok készítésére.
Alapvetőleg ingyenes a használata, viszont ahhoz, hogy használni tudjuk telepítenünk kell FTP-n keresztül az általunk bérelt tárhelyre. - Vagy kérjük meg tárhelyszolgáltatónkat a telepítésre. -
Alapos beállítás után el is kezdhetünk dolgozni vele.
A legelterjedtebb megoldásként külső builderek segítségével (pl.: Elementor, Divi, Oxygen) szabhatjuk személyre a honlap megjelenését. Ezek után egyedi designnal és tudással nekiugorhatunk a honlapunk elkészítésének vagy választhatjuk a nyilvánvalóbb utat, az ingyenes (vagy fizetős) sablonoldalakat, melyek teljesen “kulcsrakész” állapotban állnak rendelkezésünkre. A szöveges valamint képi tartalmak cseréjével, akár órákon belül átadhatjuk ügyfelünknek az “egyedi” weboldalát.

Alapfunkciók és további funkciók bővítésére elkerülhetetlen, hogy ne használjunk plugineket ( bővítményeket ). A bővítmények segítségével láthatjuk el SSL titkosítással a honlapunkat, állíthatunk be SEO értékeket, készíthetünk webshopot vagy akár boostolhatjuk a weblapunk teljesítményét.
Merthogy kelleni is fog….Erről később. A több ezer plugin közül nem könnyű megtalálni a nekünk megfelelőt, és egy-egy problémára több bővítmény is hivatott megoldással szolgálni, hol ingyenes, hol pedig fizetős verzióban.
Ezeket a bővítményeket illetve magát a Wordpress-t és a site buildereket folyamatosan frissíteni kell, tehát nem érdemes hetekre hátat fordítanunk a honlapunknak.
Valamint…
a Wordpress használatához, az egyedi megjelenés érdekében illetve a felmerülő problémák miatt érdemes ismernünk a HTML, a CSS  illetve a JavaScript kódnyelveket.A Webflow ezzel szemben egy zárt professzionális designer SaaS, mely cloud alapon működik, tehát telepítésre nincs szükség.
Ingyenes illetve fizetős verzióban is használhatjuk. Modern CMS rendszer, mellyel bármilyen weboldalt készíthetünk, legyen az blog, portfólió vagy webshop.
Hatalmas előnye a built-in SSL, mely már az ingyenes fiókhoz is társított. Szintén “gyári” funkcióként kapjuk a SEO lehetőségét is.
A Webflow kapcsán nincs szükségünk külső tárhelyszolgáltatóra ugyanis honlapunk az Amazon/Fastly szolgáltatói páros által kezelt szervereken teljesít lenyűgöző eredményeket.

A Webflow UI felülete nagyon jól tagolt, bal oldalt a HTML szegmensekhez férünk hozzá, míg jobb oldalt a CSS értékeket állíthatjuk. Ugyanitt készíthetünk  teljesen egyedi interakciókat illetve animációkat.

Egy tökéletesen átgondolt front-end drag-and-drop rendszer az ami a Webflowt naggyá teszi, mely gyakorlatilag teljesen korlátoktól mentes.
Lehetőségünk van itt is akár sablonokkal dolgozni, de ezeknek döntő többsége fizetős és elég borsos áron érhetők el.
A HTML és CSS kódok kristálytiszták és jól strukturáltak.
Hatalmas előnye továbbá a CSS-Class rendszer, a Symbol, a One-Click Publish, valamint a megannyi integrációs lehetőség.
Közvetlenül állíthatunk be ügyfeleink számára havi díjat a Stripe segítségével.

Ügyfeleink számára elérhető egy szerkesztői felület, mely letisztult, jól átlátható. Ezzel a jogosultsággal korlátozott hozzáférést kap az kliensünk, mely csak a tartalom szerkesztésre ad felhatalmazást.

Összegzés:

Mindkét platform esetében elérhető online tananyag. Ingyenes és fizetős verzióban is hozzáférhetünk több száz órányi leckeanyaghoz, a Webflow esetében egy saját kiadású, jól strukturált “university” vezet minket végig lépésről lépésre a tananyagban.

Support tekintetében már árnyaltabb a helyzet. A Wordpress esetében amennyiben segítségre van szükségünk, előbb tudnunk kell, hogy mi okozhatja a problémát. Ez lehet maga a platform, a builder valamelyike, vagy esetleg a bővítmények egyike.
A Webflownál ezek hiányában egyszerűbb a hiba okát feltárni, így azonnal fel tudjuk venni a kapcsolatot a supportjukkal.
Ugyanakkor mindkét rendszernek hatalmas “rajongói” csoportja van a közösségi felületeken, így itt is bátran kérhetünk segítséget, ha valahol elakadtunk.
Backup lehetőségre mindkét platformon van módunk, ezzel persze mindig óvatosnak kell lennünk. Míg a Wordpressnél folyamatosan mentenünk kell az adott munkafolyamatunkat, addig a Webflow ezt megteszi helyettünk 10 másodpercenként.

Wordpress pro és contra:

Pro:

- Ingyenes sablonokból lehet dolgozni
- Legelterjedtebb platform
- Költséghatékony, ha csak az alapokra van szükségünk
- Magyar nyelv támogatás

Contra:
- A builderek adta szűkös lehetőségek ( pl. grid, flex hiánya, relatív mértékegységek, egyedi interakciók hiánya )
- Nyílt forráskód adta biztonsági és működésbeli anomáliák
- A bővítmények okozta “útvesztő”
- A bővítmények okozta kesze-kusza kódok, melyek nagyban rontják a weblap minőségét, gyorsaságát
- Amennyiben egyedit szeretnénk alkotni, úgy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.
A builderek havi vagy éves díja is elég borsos, de elkerülhetetlen, hogy a bővítményeknél is inkább a
fizetős verziókat használjuk. Így a végösszegnél határ a csillagos ég.
- Felhasználói UI, dashboard erősen fejlesztésre szorul
- Bonyolult support rendszer


Webflow pro és contra:

Pro:
- Ingyenesen is tudjuk használni
- Dinamikusan fejlődő platform
- Teljes kontroll a designt illetően
- Minden korláttól mentes felhasználási mód, teljesen egyedivé tudjuk szabni honlapunkat
- Valódi reszponzivitás érhető el használatával
- Az Amazon szervereinek köszönhetően nagyon gyors
- A cloud rendszer miatt, nem a laptopunk erőforrásait használja
- Letisztult, jól átlátható User Interface
- Folyamatosan bővülő integrációs lehetőségek a Zapier segítségével
- Nincs szükségünk külső tárhelyszolgáltatóra
- Ingyenes natív SSL, SEO
- Nincs szükségünk bővítményekre
- Kristálytiszta kódok
- Exportálható kódok, teljes weboldalak
- Egyedülálló interakciós és animációs lehetőségek
- CSS osztályok, globális rendszer
- Direkt CMS hozzáférés
- Natív Ecommerce lehetőség
- Közvetlen, gyors support

Contra:
- Borsos havi díjak
- GDPR probléma ( Schrems II. )
- Összetett, komplex rendszer
- Lassabb learning curve
- Magyar nyelv hiánya


Végszó:


A Wordpress egy régi ismerős, akit mindenki ismer. Ajánlott kezdőknek, akik most vágnak bele a honlapkészítésbe.
Ajánlott azoknak is, akik maguknak szeretnék összedobni akár egy ingyenes sablon segítségével a saját weboldalukat.
Profi fejlesztőknek, akik szeretnek elmélyülni a kódokban, szeretnek benézni a motorháztető alá, akik nem riadnak meg az FTP-től sem szintén ajánlott mind a mai napig.

Viszont azok a designerek akik teljes kontrollt szeretnének a honlapjuk CSS kódjai felett, akik szeretnének interakciókkal, animációkkal dolgozni, akiknek fontos a teljeskörű reszponzivitás, azoknak már ez talán nem lesz elegendő.
Akik design orientáltak és szeretnének lenyűgöző, a trendeknek megfelelő honlapokat készíteni azoknak a Webflow lesz az egyértelmű eszköze ehhez.

Igen, a Webflow jött, látott és ….

Meddig tarthat még a Wordpress piaci előnye?

Egyes becslések szerint a következő 5 évben nagy átrendeződés várható ebben a szegmensben. Egyre inkább a no-code platformok, a drag-and-drop rendszerek helyeződnek előtérbe. Mire lesz képes a Wordpress ezen kihívók ellen? Nem tudjuk.
Azt viszont igen, hogy egyértelműen a Webflow lehet az - ami ha a trónról nem is taszítja le a Wordpress-t -amely, jóval nagyobb szeletet kér majd abból a bizonyos tortából a következő dekádban.

BLOG

Továbbiak...